Kan smart teknik upptäcka skogsbränder tidigare?

Sweco har fått i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att utreda hur ny teknik som exempelvis kameror, satelliter och drönare kan användas för att detektera skogsbränder.

MSB har gett Sweco i uppdrag att utvärdera hur ny teknik kan användas för att upptäcka skogsbränder tidigare. Foto: Mostphotos

Enligt Sweco finns det potential att använda ny smart teknik för att både upptäckta bränder samt att dela information mellan alla aktörer som deltar i brandbekämpningen.

– I vårt uppdrag ingår att ta fram förslag på framtida detektionskoncept där olika tekniker samverkar. Målet är att kunna upptäcka och larma om skogsbränder tidigare än i dag, vilket då innebär att det krävs mindre resurser för att släcka en eventuell brand. Vi ska också analysera olika slags teknik, som till exempel drönare och IR-kameror, säger Christian Jönsson, affärsområdeschef Brand- och riskteknik på Sweco, i ett pressmeddelande.

I länder som Sverige, med stora ytor, är det viktigt att tekniken kombineras på ett genomtänkt sätt och att det finns reservsystem om något går fel.

– Vi vill finna den optimala mixen av teknik och metoder som passar oss i Sverige, snarare än att byta ut allt. Uppdraget ska bygga vidare på de projekt och arbeten som redan gjorts för att förbättra svensk skogsbrandsdetektion, säger Rickard Hansen, skogsbrandexpert på MSB.

I uppdraget från MSB ingår även att studera effektiviteten vid användning av brandflyget, som kommer vara en viktig del för upptäckten av skogsbränder. Uppdraget pågår fram till årsskiftet.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 02 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste