Hallå där Lukas Svangärd...

...Skogsaktuellts nya studentkrönikör!

Lukas Svangärd är Skogsaktuellts nya studentkrönikör. Foto: Privat

Vem är du?

– Jag heter Lukas Svangärd, är 22 år gammal och kommer från Pajala i Norrbotten.

Vad går du för utbildning?

– Nu till hösten ska jag börja det andra året på Jägmästarprogrammet och har utöver det hunnit med att jobba två somrar åt Pajala allmänning och hunnit samla på mig väldigt mycket nyttig praktisk erfarenhet.

Vad gör du när du inte studerar?

–Jag gillar att träna, jaga, fiska, vandra och cykla downhill. Mycket tid går även åt att hjälpa till att sköta om familjens egen skog och även till att vidareförädla den egna skogen till plank med en solosåg. 

Hur startade din fascination för skog?

– Ett intresse för skogen har jag haft sedan tidig ålder, men det riktiga intresset började i tonåren när jag börja hjälpa till att röja i den egna skogen. Min morfar har även haft en stor del i att utveckla mitt skogliga intresse. Meningen ”i skogen kommer det alltid finnas jobb” är något som han ofta sagt till mig och är vad som först fick upp mina ögon för jägmästarprogrammet.

Hur tycker du att man ska ta hand om skog?

– Den ska brukas på ett sådant sätt att den gynnar markägarens ekonomi, gynnar skogens fortsatta tillväxt, men på ett sådant sätt att den bibehåller sitt värde som en plats för rekreation som till exempel genom jakt och vandring. Kort och gott så förespråkar jag att man ska bibehålla skog i samtliga ålders­klasser - inte för många hyggen, men inte heller för många S3:or. 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste