Halverad byggtid med trä

En stadsdel med flerfamiljshus i trä istället för betong. Det genomförs nu i ett byggprojekt i finska Åbo. 

 

När allt är klart kommer cirka 1 500 personer att bo i den nya stadsdelen i trä, där stommen byggts av Kerto LVL-baserade träelement. Foto: Hannu Aaltonen


I projektet används Kerto LVL-baserade träelement. Ett byggmaterial som enligt finska Metsä gör det snabbt, lätt och grönt att bygga hus. En stor fördel med trä istället för betong är tyngden. Träelementen är fyra till fem gånger lättare, vilket underlättar transport och snabbar på byggandet av stommarna. I projektet har man kunnat montera träelementen med hjälp av en bockkran inbyggd i ett väderskydd. Enligt Metsä Wood har man kunnat halvera byggtiden av stommarna.  

I projektet byggs 128 lägenheter med prefabricerade träelement, som VVR Wood har producerat i sin fabrik.  
 

Tillverkningen av Kerto LVL-baserade träelement i VVR Wood fabrik. Foto: HNRI Oy / Henri Uotila


– Jag anser att vi står inför en global vändpunkt med träbyggande och när byggnadsarbetet flyttas från byggarbetsplatsen till fabriken, där det är torrt, ökar kvaliteten, jobbet kan utföras effektivare och spillet minimeras, säger Tero Vesanen, vd på VVR Wood, i ett pressmeddelande.

2019 byggdes endast 13 procent av flerbostadshusen i Sverige i trä. Men Håkan Arnebrant på Metsä Wood i Sverige är övertygad om att det kommer att öka. 

– Idag är det inte bara möjligt att bygga hela städer i trä. I och med urbaniseringen och klimatförändringarna är det ett måste. Därför är det glädjande att vi ser ett ökat intresse för liknande projekt i Sverige, säger Håkan Arnebrant.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste