Håll utkik efter döda vildsvin i naturen

Jakt, svampplockning eller rekreation är bara några av många skäl till att vara i skog och mark. Men när man ändå är där bör man hålla utkik efter döda vildsvin och rapportera in eventuella fynd till SVA, vilket Svenska Jägareförbundet berättar mer om i en informationsfilm. 

Afrikansk svinpest (ASF) är en fruktad och smittsam virussjukdom som kan drabba både vildsvin och tamgrisar. Dödligheten är hög och för en tamgrisbesättning som får in smittan är det avspärrning, utslagning av grisarna och sanering av anläggningen som gäller, allt enligt regelverket kring epizootier. 

Rapportera in döda vildsvin till SVA, uppmanar Svenska Jägareförbundet i en informationsfilm. 
Foto: Svenska Jägareförbundet

ASF finns i dag i stora delar av Asien, i delar av Afrika samt i Europa, huvudsakligen i öst. I skrivande stund finns ASF inte i Sverige, men det kan räcka att någon kastar en rest av en macka med importerat och smittat köttpålägg i naturen för att viruset ska få fäste här. 

En förutsättning för att kunna begränsa spridningen av ett eventuellt utbrott är att i ett tidigt skede upptäcka eventuell smitta. Här har du som rör dig i skog och mark har en viktig uppgift, vilket Svenska Jägareförbundet berättar mer om i sin informationsfilm

Håll utkik och rapportera in fall av döda vildsvin till SVA, så bidrar du stort till både djurvälfärd och den svenska grisbranschens fortsatta existens! 

Rapportera in fynd av döda vildsvin

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är den instans som hanterar fynd av döda vildsvin. Du når SVA på telefon 018-67 40 00 eller via hemsidan rapporteravilt.sva.se.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 09 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste