Ännu en lyckad tallsådd för Pelle

Hur god utdelning ger egentligen sådd, jämfört med plantering? En månad efter att skogsägaren Pelle Agorelius i Hällefors sådde hygget för hand spirar massor av tall- och granplantor när han inspekterar det.

I förra numret besökte vi skogsägaren Pelle Agorelius när han i mitten på maj var i färd med att återbeskoga ett hygge på sin fastighet utanför Hällefors i Örebro län genom sådd för hand med såddkanna. Ungefär en månad senare inspekterade Pelle föryngringen och skickade ossx bilder: 

Den bruna klumpen högst upp på plantan är en bit av det tomma skalet som lyfts upp av det framväxande barret. ”Barren åker med inne i skalet, så att det tomma skalet lyfts av barret när grodden börjat växa. Det är så vackert”, säger Pelle Agorelius. Foto: Pelle Agorelius

– När jag var ute någon vecka tidigare så syntes det ingenting och jag blev nästan lite modstulen och tänkte – är det något som har gått fel. Men idag när jag var ute och tittade igen så såg allt bra ut, berättade Pelle Agorelius över telefon när han precis varit ute och inspekterat hygget den 15 juni.

På hygget som hade fått en lättare fläckmarkberedning hade Pelle sått en blandning av cirka 70-75 procent tall- och resten granfrön. En månad senare är det inte säkert att alla frön hunnit gro och man kan inte räkna med att kunna se alla skott med blotta ögat:

– Det går inte fort. Det är massor med frön som tar tid på sig. Om jag kommer ut på hygget om tio dagar igen så kan det vara dubbelt så många frön som har grott i en fläck som när jag var där idag. Dels så gror fröna ojämnt, och dels så kan fröna hamna på olika djup. Och en del frön kan ligga och vila i mossan och gro, så att de inte syns, förklarar Pelle.

När Pelle var ute den 15 juni letade han i fläckar där det ligger mineraljord, där det är lättast att få syn på frön som grott. I mossan kan det ligga massor med frön som grott men som man inte kan se, påpekar han. 

Pelle Agorelius på hygget som han sådde i våras. Han och hans far har alltid föryngrat genom sådd för hand på lämpliga tallmarker.
Foto: Pierre Kjellin

– Mycket kan hända med en sådd, men allting kan inte drabbas av insektsangrepp eller småfåglar. Det finns gott om frön så det räcker till alla djur. Sedan kan vi också räkna in ett rikligt fröfall som vi hade i år. Sådden ser på det hela taget riktigt lovande ut tycker jag.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 04 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste