Blandskogen fick besök av granbarkborren

Räkna med risken för besök av granbarkborren även i blandskog och även om du har skog norrut. Det uppmanar Martin Stugholm som fått avverka all gran i ett bestånd väster om Sundsvall.

Knut Erik Eriksson, som äger skogen tillsammans med Martin Stugholm, inspekterar det granbarkborreangripna beståndet utanför Torpshammar i mars i år.             Foto: Privat

I höstas upptäckte Martin Stugholm och Knut-Erik Eriksson att massor av granar i ett bestånd på deras fastighet utanför Torpshammar väster om Sundsvall var angripen av granbarkborren. Det dryga 10 hektar stora beståndet, beläget på sluttande mellanmark med god tillgång på rörligt markvatten bestod av självföryngrad blandskog.

– Vi har tidigare under de senaste tre, fyra åren avverkat drygt 30 hektar fin äldre granskog, och vi hade hoppats på att dessa 10 hektar som vi nu i vintras har avverkat skulle klara sig från angrepp av granbarkborrar då inslaget av tall är ganska stort och även en del löv på detta område, men tyvärr var så inte fallet. Det kan förstås vara en bidragande orsak att granarna i det beståndet var väldigt stressade av torkan som var sommaren 2018, säger Martin Stugholm.

Beståndet bestod till lite drygt hälften av gran, uppskattar Martin Stugholm och Knut-Erik Eriksson. Beståndet var åldersblandat men de flesta granarna var i 80-90-årsåldern.

– Vi sparade all tall och allt löv som finns, med undantag av det som måste tas bort för att skördare och skotare skulle kunna ta sig fram, berättar Martin Stugholm.

På vissa delar blir det plantering av gran och på vissa delar behandlar de det som en timmerställning av tall, säger Martin Stugholm:

– Sedan är det ganska lättföryngrad mark i det här området.

Martin Stugholm och Knut-Erik Eriksson uppmanar skogsägare även norrut att vara uppmärksamma på granbarkborreangrepp:

– Det verkar bli vanligare med varma och torra somrar här uppe, så vi bör nog räkna med att granbarkborreangrepp blir ett allt större problem även på våra breddgrader. Som skogsägare gäller det att vara på tårna och vara observant. En sak som vi har blivit varse om är att det går så otroligt fort från att man ser det första angreppet på granskogen tills att granarna står där helt eller delvis brunröda och på väg att dö.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 02 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste