Här fortsätter priserna på skog uppåt

Medan barkborreangreppen påverkat skogsmarkpriserna nedåt på vissa håll hittills i år så har de fortsatt uppåt i stora delar av landet.

Foto: Björn Schubert

Fastighetsmäklaren Ludvig & Co (före detta LRF Konsult) har summerat skogsmarkförsäljningarna under första halvåret 2020 och deras siffror visar att priset på skogsmark i genomsnitt har stigit med 2,5 procent över hela landet under det första halvåret.

Ludvig & Co siffror visar att skogsmarkpriserna har stigit med 5,1 procent i norra regionen och med 6,9 procent i den mellersta regionen. Priset har däremot sjunkit med 2,7 procent i södra regionen, men räknat per hektar har priset stigit liksom i den norra och mellersta regionen. För tre miljoner kronor kan man i snitt köpa 100 ha i norra regionen, 43 ha i mellersta regionen och 26 ha i södra regionen. 

Janne Nilsson, tillförordnad chefsmäklare på Ludvig & Co.           Foto: Ludvig & Co

– Vi ser en generell prisuppgång över landet men prisskillnaden är stor. I norr är det ofta långa transportavstånd då det avverkade virket ska transporteras till sågverk och massabruk, vilket också påverkar priset genom något högre kostnader. Under våren har vi sett ett ökat intresse av att vilja flytta från stan till landet och bosätta sig på skogsfastigheten, kanske som en effekt av smittspridningen. I bland annat Jämtland vittnar våra mäklare att den trenden varit stark och där ser vi även en stark prisökning, säger Janne Nilsson, tillförordnad chefsmäklare Ludvig & Co.

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste