Skogssällskapet: Virkessortimentet som marknaden vill ha just nu

Osäkert och svag efterfrågan för vissa sortiment och full snurr för andra. Vi har läst Skogssällskapets senaste marknadsanalys.

Skogssällskapets produktions- och virkeschef Pontus Larsson.                     Foto: Ulrika Lagerlöf

Förstärkningen av den svenska kronan den senaste tiden och den pågående pandemin är två faktorer som förändrat förutsättningarna på virkesmarknaden. Pandemin har gett ett lyft för trä- och byggvarumarknaden tack vare ökat hemmabyggande i både Sverige och många andra viktiga marknader som exempelvis Storbritannien.

Samtidigt har den allt dyrare svenska kronan och fortsatt omfattande inflöde av barkborrevirke försämrat läget för den starkt exportberoende cellulosaindustrin.

”Barkborreavverkningarna bidrar till att öka andelen bränsleved och massaved på marknaden. Lagren är redan höga, samtidigt som det är viktigt att avverka snabbt för att rädda virkesvärden. Men det höga utbudet skapar stora utmaningar i avsättningen. Inom massavedsindustrin har det varit produktionsstörningar följt av planerade underhållsstopp nu i början av hösten, vilket ytterligare bidrar till en utmanande situation”, skriver Skogssällskapets produktions- och virkeschef Pontus Larsson i sin senaste marknadsanalys.

För de virkessortiment som köps av sågverken ser marknaden enligt Ponuts Larsson bäst ut, medan massaveden ser ut att möta en minskad efterfrågan även ett tag framöver.

Läs hela marknadsanalysen HÄR.

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste