De lägger ned tillverkningen av tryckpapper

En av Sveriges största skogsindustrikoncerner ska avveckla produktionen av tryckpapper vid en av sina fabriker, för att istället starta upp tillverkning av CTMP-massa.

Foto: SCA

Det är skogsindustrikoncernen SCA som nu meddelar att bolaget förhandlar med facket i syfte att avveckla produktionen av tryckpapper vid sitt pappersbruket i Ortviken i Sundsvall. Det rapporterar SVT Nyheter.

SCA har istället för avsikt att investera cirka 1,45 miljarder kronor för produktion av så kallad CTMP-massa i fabrikslokalerna vid Ortviken.

Enligt en källa som Skogsaktuellt pratat med innebär den planerade förändringen vid anläggningen i Ortviken samtidigt att den tillverkning av CTMP-massa som idag sker på en sidolinje i den närbelägna fabriken vid Östrand strax norr om Sundsvall ska flyttas till Ortviken.

SCA:s fabrik i Östrand har idag en tillverkningskapacitet på vardera 100 000 ton CTMP-massa samt 900 000 ton blekt långfibrig barrsulfatmassa per år. 

SCA:s massafabrik i Östrand, Sundsvall.
Foto: SCA

– Våra massakunder vill att vi växer med dem inom produktsegment som förpackningskartong och hygienprodukter, segment med en god tillväxt. I linje med vår strategi, har vi steg för steg minskat vår exponering mot tryckpapper. Nu inleder vi förhandlingar om att helt lämna detta produktsegment, säger SCA:s vd Ulf Larsson i ett pressmeddelande.

Redan för ett år sedan uppgav SCA att man börjat utreda möjligheten att flytta en del av massaproduktionen från Östrands fabrik i Timrå till Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Tanken var då att öka produktionen av CTMP-massa från dåvarande 90 000 ton per år i Östrand till 300000 ton i anläggningen i Ortviken.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste