Här får du hjälp i valet av granplantor

Digitala verktyget Plantval hjälper skogsägare att hitta plantor som är lämpliga för den egna planteringen. Nu lanseras en uppdaterad version av Plantval Gran.

Det digitala verktyget Plantval Gran.

På sajterna Skogskunskap.se och Skogforsk.se finns det digitala verktyget Plantval där man kan få rekommendation på fröplantager som bedöms lämpliga för den egna trakten. Sidan Plantval Tall är uppdaterad sedan tidigare och inkluderar fröplantager i Finland.

Nu har även sidan Plantval Gran uppdaterats med nya kartor som tydligare visar var de listade fröplantagerna passar allra bäst. Ju mörkare grön färg i kartan desto bättre passar plantagen på den aktuella planteringstrakten. Kartorna visar också tydligare på vilken breddgrad plantagerna ligger.

I Plantval Gran och Plantval Tall markerar man aktuell planteringstrakt på en Sverigekarta och får då upp en lista på fröplantager som, rankande efter ett produktionsindex, bedöms lämpliga för trakten.

– Det ger möjlighet att hitta plantor som är anpassade till de lokala förutsättningarna och som producerar bra även i ett framtida klimat. Det är dock inte säkert att alla plantskolor kan få tag i alla olika fröer. Man får kolla med olika plantskolor vad de har att erbjuda", säger Mats Berlin, forskare inom trädförädling på Skogforsk.

 

Artikeln publicerades måndag den 24 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste