Så följer forskare trädgränsens förflyttning

I borrprover från träd vid trädgränsen i Jämtland har forskare kunnat följa både klimatets förändring och trädgränsens förflyttning i flera hundra år.

Forskaren Björn Gunnarson som är dendrokronolog visar bilder från trädgränsen i Jämtland där han i många års tid kunnat följa hur gränsen förflyttar sig uppåt. Från SVT:s nyhetssändning.

Genom att ta borrprover på träd vid trädgränsen och studera årsringarna kan forskarna följa hur trädens tillväxt påverkas av klimatet under varje tillväxtsäsong. Forskaren Björn Gunnarson som är dendrokronolog vid Stockholms universitet har i över 20 års tid också studerat hur trädens utbredning förändrats längs trädgränsen i Jämtland.

Under 1900- och 2000-talet har tillväxten hos träd som växer vid trädgränsen ökat kraftigt och avviker helt från utvecklingskurvan som omfattar även tidigare århundraden, visar studier som forskare gjort och som omfattar data 800 år bakåt i tiden, förklarar Björn Gunnarson i en intervju i Sveriges Televisions nyheter. 

Forskaren Björn Gunnarson.

Genom att studera gamla träd som forskarna hittat på sjöbottnar så har de kunnat få fram temperaturen på växtplatsen så långt som 7500 år tillbaka i tiden. Studien visar att träden vid trädgränsen både växer snabbare och börjar växa på nya ställen, det vill säga att trädgränsen flyttas uppåt. Trädens frön börjar allt oftare att gro ovanför moderplantan, berättar Björn Gunnarson:

– Jag har varit i det här området i 24 år nu. Jag ser ungplantor, jag ser lite större träd som kanske är 10-15 år gamla, som jag inte har sett förut. Så ja, man ser att trädgränsen flyttar uppåt, säger Björn Gunnarson till SVT.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste