Vida klarar sig lindrigt undan pandemin

Minskad vinstmarginal och något lägre omsättning blev facit för Vida-koncernen i bolagets delårsrapport för första halvåret 2020

Vidas sågverk i Vislanda i Småland.              Foto: Vida

Småländska Vida-koncernen kan blicka tillbaka på ett första halvår 2020 där effekterna av pandemin liksom för flera andra aktörer i skogsbranschen lindrades av ett ökat hemmabyggande bland svenskarna.

För Vidas del kompenserades de minskade leveranserna av produkter till fordonsindustrin inom segmentet Packaging delvis kompenserades av ökade leveranser av sågade trävaror (segmentet Timber) till bygghandeln samt ökade leveranser av lägenhetsmoduler (segmentet Building).

Ett annat segment där intäkterna och leveranserna sjönk under första halvåret var Energy, och det som ett resultat av den milda vintern då leveranserna av energiprodukter minskade.

Januari-juni 2020 hade Vida-koncernen en nettoomsättning på nästan 3,32 miljarder kronor (3,38 miljarder kr) och ett rörelseresultat (EBIT) på cirka 262,9 miljoner kronor (430,3 milj kr).

– Vi ser en fortsatt god marknad för trävaror under inledningen av andra halvåret och med det bibehållen lönsamhet. De negativa effekterna av Covid-19, Brexit och konjunkturen är svåra att överblicka men kommer att påverka Vida i någon form. I det längre perspektivet påverkas resultatet av konjunktur- och valutasvängningar, säger Vidas koncernchef Måns Johansson i en kommentar till delårsrapporten.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste