Analytiker: Kronan kan fortsätta stiga

Flera marknadsanalytiker ser en fortsatt förstärkning av den svenska kronan mot dollarn som ett troligt scenario – något som väntas drabba skogsindustrin.

Sverige har lägre statsskuld och en ekonomi som under pandemin hittills klarat sig bättre än de flesta andra EU-länder. Dessa två faktorer pekar flera marknadsanalytiker på som orsaker bakom den svenska kronans förstärkning gentemot både US-dollarn och Euron.

En annan viktig orsak bakom den senaste tidens stigande kronkurs är enligt Svenska Dagbladets makroekonomireporter Johan Carlström att aktiemarknaden går bra just nu.

Världsekonomin krisar visserligen, men aktiemarknaden går samtidigt som tåget driven av investerare som hoppas på en snabb återhämtning. Det är en mycket ovanlig kombination som gynnar kronan eftersom kronan brukar gå bra när börsen rusar. Så även den här gången”, skriver Johan Carlström i SvD.

Nordeas valutaanalytiker Henrik Unell tror att den svenska kronan kan fortsätta att stärkas gentemot US-dollarn från dagens kurs på cirka 8,70 kronor till 8 kronor på sikt, skriver Johan Carlström i sin analys på SvD.

Men en svensk krona som stärks gentemot US-dollarn väntas missgynna de svenska exportföretagen, ditt våra skogsindustrier hör.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste