Är detta Nordens högsta limträskulptur?

En rondell längs den nya sträckningen av pulsådern Riksväg 3 norr om Oslo har fått en unik utsmyckning i form av en ovanligt hög limträskulptur i furu.

Limträskulpturen syns i rondellen till höger i bild. Trafikplatsen är en av totalt tre längs den nybyggda sträckningen av Riksväg 3. Bilden är från Statens Vegvesens informationsbroschyr om vägprojektet.

Bygget av en ny sträckning av Riksväg 3 mellan det lilla samhället Ommangsvollen och staden Elverum i Norge är snart färdigt och till ett av de mera spektakulära inslagen hör en ny och 14 meter hög skulptur i limträ som nu står på plats i en rondell vid en av trafikplatserna.

Limträskulpturen, som består av fem stycken limträsektioner gjorda av furuvirke och fästa i varsitt betongfundament, är totalt 14 meter hög. Limträskulpturen är tillverkad av Moelven Limtre A/S som också har tillverkat åtta olika broar i limträ till vägprojektet. 

Instagrambild på nya limträskulpturen.
Foto: Moelven Limtre A/S

Vägbygget omfattar totalt 27 kilometer ny och mitträckesväg där 17 kilometer är fyrfältsväg och 10 kilometer tvåfältsväg. Den nya vägsträckan löper mellan samhället Ommangsvollen och staden Elverum och är en del av Riksväg 3 och bygget innebär att sträckningen nu blir en sammanhållen vägsträcka istället för en väg med tidigare flertalet korsningar och rondeller.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 06 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste