Hon samlar pengar för att köpa skog

Den stridbara riksdagsledamoten startade nyligen en insamling för att köpa skog som inte ska brukas och som ska betraktas som ”ett eget rättssubjekt”. De första fem dagarna fick hon in över 65 000 kronor.

Riksdagsledamoten Rebecca Le Moine (mp) har startat hemsidan saveourforests.se där hon berättar mer om syftet med sin insamling för att köpa och skydda skog.

När Rebecca Le Moine 2018 valdes in i Riksdagen för miljöpartiet var hon väl känd bland annat för sitt engagemang i nätverket Skydda Skogen och hon har hållit en hög profil i debatter om skogspolitik och jaktfrågor.

Nyligen –den 25 juli – väckte hon på nytt stor uppmärksamhet på sociala medier genom att dra igång en insamling för att köpa skog.

Om precis en vecka fyller jag 30 år, och ännu en gång vill jag samla in pengar till SKOGEN!”, skriver Rebecca Le Moine i ett inlägg på Facebook kvällen den 25 juli. 

Rebecca Le Moine i ett filmklipp där hon berättar om sin insamling för att köpa skog.

Efter knappt fem dagar hade hennes insamling inbringat 65 000 kronor. Men Le Moines mål är inte bara att investera pengarna i en skog som skyddas från skogsbruk utan även att så småningom bilda en stiftelse som samlar in mer pengar för att kunna fortsätta att köpa in mer skog.

Och Rebecca Le Moines mål med de skogsarealer som förvärvas är att de inte bara ska skyddas utan även få ”egna rättigheter”:

– Jag önskar mig alltså en skog utan herre, en skog med egna rättigheter och en skog utan ägare. Den här skogen ska skyddas och bli vild och befriad från människans krav och förväntningar på avkastning.

– Inom den här stiftelsen så kommer vi att snabbspola bandet, in i framtiden – in i en framtid där naturen har egna rättigheter. Så inom stiftelsen så kommer vi att betrakta skogarna som levande rättssubjekt med egna rättigheter, säger Rebecca Le Moine i ett videoklipp som hon publicerat på Facebook.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 31 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste