Han varnar för rysk granbarkborre

Den har ännu inte upptäckts i Sverige, men den dag den når våra granskogar bör vi räkna med att den blir ett större problem än våra inhemska barkborrearter, varnar forskaren Erik Hedenström vid Mittuniversitetet.

Barkborreangripen gran.      Foto: Björn Schubert

Professor Erik Hedenström som är prefekt på Institutionen för kemiteknik vid Mittuniversitetet, menar att vi i Sverige kan förvänta oss att nya arter av granbarkborren etablerar sig i våra skogar österifrån, och han varnar särskilt för en art hemmahörande i de ryska skogarna:

– Det är inte en fråga om den ryska barkborren kommer hit, det är en fråga om när, säger Erik Hedenström i en intervju med SVT Nyheter nyligen. 

Professor Erik Hedenström. Filmklipp på Youtube

Någon granbarkborre av den nya ryska arten har ännu inte upptäckts i Sverige, men Erik Hedenström menar att inkörsporten kan väntas bli framför allt importerat virke eller andra trävaruprodukter som förs in till Sverige via våra hamnar.

Något som gör den nya ryska granbarkborrearten särskilt farlig här i Sverige är enligt Erik Hedenström att den visat sig vara lite av en allätare som kan ge sig på mer än bara granar:

– Det är inte omöjligt att arten från Ryssland kan angripa även tallar, säger Erik Hedenström till SVT Nyheter.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 31 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste