Här är rekordträdet som fallit offer för barkborren

Skogsforums grundare Fredrik Reuter fick in rapporter om att det berömda trädet nu är döende. Efter ett besök på och inspektion av trädet tror han barkborren vinner kampen redan i år.

Filmklipp från Fredrik Reuters besök vid Sveriges högsta träd - Mölnbackagranen - här filmad med drönare.

2018 uppmättes den välkända och cirka 130 år gamla ”Mölnbackagranen” som står i ett granbestånd utanför Mölnbacka i Värmland till 49,4 meters höjd, vilket gör det till det träd som bedöms vara högst i hela Sverige.

Under sommaren har Skogsforum fått in flera rapporter om att Mölnbackagranen blivit angripen av granbarkborren, berättar Skogsforums grundare Fredrik Reuter i en video på sajten samt i en intervju med Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

Fredrik Reuter tog sig den 23 juli själv ut till Mölnbackagranen för att bilda sig en uppfattning om trädets hälsotillstånd. Han passade också på att filma granen i hela dess längd med hjälp av en drönare. Många andra granar i beståndet är angripna eller redan dödade av granbarkborren, berättar Fredrik Reuter – och bekräftar att det verkar se mörkt ut för Mölnbackagranen:

– Det är hiskeliga mängder barr runt trädet, säger Fredrik i videoklippet som han publicerat på Youtube.

Fredrik Reuter tror det är så illa att Mölnbackagranen kommer att dö denna växtsäsong. Och han han passar på att kasta ut frågan hur högt trädet egentligen hann bli:

– Frågan är: medan den levde – hann den bli femtio meter.

Se Fredrik Reuters filmklipp och läs mer på Skogsforum.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste