Prognos om svagare dollar orosmoln för skogsindustrin

Analytiker på flera håll i världen tror att pandemin definitivt innebär att US-dollarns kurs nått sitt tak, för att långsamt börja sjunka i värde framöver.

SCA:s massafabrik i Östrand utanför Sundsvall.        Foto: Torbjörn Bergkvist

Redan innan pandemin bröt ut i vintras spådde många analytiker en försvagning av US-dollarns värde på valutamarknaden. I sommar har flera analytiker pekat ut den pågående pandemin och Vita Husets sätt att hantera effekterna av den som ett tak för dollarkursen i flertalet år framöver.

Det finns anledning att tro att nuvarande nedsvalning för dollarn kan vara starten på en ny nedåtcykel”, skriver Ken Orchard, strateg och förvaltare på amerikanska investmentbolaget T. Rowe Price, i en analys enligt nyhetsbyrån Direkt.

Vi spår en utveckling mot en minskande dominans för US-dollarn och en försvagning av dollarkursen på längre sikt”, skrev den Tokyo-baserade investmentbanken Nomura i en rapport nyligen, uppger CNN Business.

Ett tecken på US-dollarns minskande dominans i världen är att centralbankerna i flera länder – bland annat Kina och Ryssland – försöker minska US-dollarns andel av sina valutareserver.

Samtidigt spår flertalet analytiker i Sverige en succesiv förstärkning av den svenska kronans värde framöver.

En försvagning av US-dollarn gentemot den svenska kronan är ett potentiellt hot mot våra exporterande skogsindustriers lönsamhet eftersom de köper det allra mesta av råvaran i Sverige och betalar den med svenska kronor medan de exporterar betydande delar eller majoriteten av sina färdiga produkter till andra marknader, där USA är en av de viktigare marknaderna.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste