Gotlands almar fortfarande hotade

Ett av världens sista livskraftiga almbestånd är fortfarande akut hotat, på grund av att Naturvårdsverket förhalar tillskott av mer pengar till fortsatt almsjukebekämpning.

Döda almar utanför Örebro.         Foto: Pierre Kjellin

Almsjukan, som tros härstamma från Asien och har spridits till alla delar av världen av människan, dödar hundra procent av de almar som angrips och är på väg att helt utradera trädarten från vår planet. Gotland är dock ett av mycket få områden i världen där det fortfarande finns ett livskraftigt bestånd av almar, och det beror på att Skogsstyrelsen och länsstyrelsen där i över tio år bedrivit ett intensivt bekämpningsarbete där alla angripna almar tas bort och destrueras.

I höstas avslöjade vi att Naturvårdsverket, som finansierat stora delar av bekämpningsarbetet, hotade med att inte skjuta till mera pengar med hänvisning till att myndigheten ansåg bekämpningsarbetet vara meningslöst. 

Redskap och verktyg som används på almsjukedrabbat almvirke ska desinficeras efteråt, annars förs smittan vidare.
Foto: Amanda Owermark

– Vi har finansiering under stor del av hösten men ingen långsiktig lösning framåt och nästa år. Vi vet inte om vi kommer att kunna fortsätta arbetet då. Mycket beror på Naturvårdsverket och vad de kommer att besluta. Det säger konsulenten Karin Wågström på Skogsstyrelsen till Skogsaktuellt. Hon är den som lett projektet med att begränsa almsjukan på ön.

Det hittills enda verksamma sättet att hejda almsjukans framfart på är att identifiera angripna almar, ta bort dem och destruera träden. Gotland är det enda området i hela Sverige där man bedriver ett systematiskt bekämpningsarbete mot almsjukan. Därför uppskattas ungefär 90 procent av öns alla almar fortfarande vara friska. Om bekämpingsarbetet upphör befaras almsjukan snabbt kunna sprida sig igen.

För att effektivt förhindra almsjukans spridning behöver man efter ett avslutat arbetspass eller innan förflyttning också desinficera alla redskap som används i bekämpningsarbetet.

Läs även: Framtiden oviss för Sveriges sista friska almmiljöer

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 17 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste