Så ska Holmen bli en av de ledande på KL-trä

De är en av de ledande på Sverigemarknaden på limträ och korslimmat trä. Nu säljs det norrländska trävaruföretaget till Holmen-koncernen.

Martinsons stora anläggning med sågverk och vidareförädling i samhället Bygdsiljum mittemellan Umeå och Skellefteå.             Foto: Martinsons

Holmen har torsdagen den 16 juli gått ut med nyheten att koncernen tecknat avtal om att förvärva familjeägda trävaruföretaget Martinsons. Köpeskillingen uppgår till 1,0 miljarder kronor för 100 procent av aktierna och förvärvet innebär också att Holmen nästan kommer att fördubbla sin försäljning av trävaror till drygt 3 miljarder kronor per år.

Martinsons har sitt säte i samhället Bygdsiljum mittemellan Umeå och Skellefteå och är idag en av Sveriges ledande aktörer inom sågade trävaror samt limträ och korslimmat trä (KL-trä). Förvärvet av Martinsons innebär att Holmen blir en av Sveriges största aktörer inom korslimmat trä, en nisch som just nu är i stark tillväxt.

Det var i våras som ägarfamiljen avslöjade att man hade för avsikt att sälja Martinsons. Företaget har de senaste åren fått flera prestigefyllda leveransuppdrag, där det senaste och kanske mest spektakulära är Skellefteås nya kulturhus – Sara Kulturhus – som just nu byggs och när den står färdig med sina 20 våningar och 80 meter kommer vara en av världens hittills högsta träbyggnader. Ett annat omtalat projekt där Martinsons är med och levererar byggelement är skogsmaskintillverkaren Komatsu Forests nya fabrik i Umeå.

Förvärvet av Martinsons förutsätter att Holmen erhåller godkännande från berörd konkurrensmyndighet, något som förväntas bli klart under hösten.

Martinsons omsättning uppgick 2019 till 1,8 miljarder kronor (Mdkr), där 1,1 Mdkr kom från försäljning av sågade och förädlade trävaror, 0,3 Mdkr från större träbyggnadsprojekt och resterande del från försäljning av biprodukter och virkeshandel. Martinsons underliggande resultat före avskrivningar uppgick 2019 till 157 miljoner kronor (Mkr) och rörelseresultatet till 99 Mkr.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste