Här är sågverket som läggs ned

Den 10 juli stänger Östavallsågen för gott. Nedläggningen uppges ske på grund av virkesbrist – något flertalet medlemmar i f.d Norrskog hävdat inte kan stämma.

Östavalls sågverk, sett från öster med Holmsjön i bakgrunden.      Foto: Norra Skog

Fredag den 10 juli är sista arbetsdagen på Östavall sågverk i Västernorrlands län, därefter läggs sågverket ned för gott.

Östavall Sågverk i Östavall utanför Ånge har sedan 80-talet varit en del av skogsägarföreningen Norrskog och drivs idag av Norra Skog som under våren bildades genom en fusion mellan de två skogsägarföreningarna Norrskog och Norra Skogsägarna.

Bakgrunden till stängningen av Östavall sågverk är enligt Norra Skog bristande tillgång till timmer, något som sågen uppges ha lidit av under ett flertal år. Sedan beslutet om att stänga sågen offentliggjordes hösten 2019 har i olika omgångar dialog skett med presumtiva köpare med ingen av dessa har enligt ägarna valt att gå vidare i en affär.

Nedläggningsbeslutet mötte hård kritik på Norrskogs medlemsmöte den 17:e oktober ifjol, då flera medlemmar hävdade att påståendet om råvarubrist för Östavall såg inte kunde stämma:

– Jag har aldrig en enda gång fått ett personligt telefonsamtal där de frågat om jag vill sälja min skog till Norrskog och jag frågade här på mötet om någon fått ett telefonsamtal med den frågan. Det var en dam som räckte upp handen, sade Norrskog-medlemmen Håkan Sjölander till Sveriges Televisions nyhetsredaktion som bevakade mötet.

Efter att sågningen vid Östavallssågen avslutats påbörjas avvecklingsprocessen. Lager ska tömmas samtidigt som utrustningen och lokaler ses över för att säkra andrahandsvärden. Sågens maskiner och inventarier kommer därefter att flyttas till andra sågar inom Norra Skog eller säljas. Vad som på sikt kommer att ske med lokalerna är osäkert men en dialog kring detta kommer nu starta med kommunen och andra företag.

– Sågens maskinpark är i hyffsat skick så det saknas inte spekulanter på utrustningen. Dock medför coronapandemins reserestriktioner att det tar längre tid än normalt att slutföra större maskinaffär eftersom flera av köparna kommer från andra länder, säger Norra Skogs industrichef Henrik Jönsson.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste