Skogssällskapet: Effekterna av pandemin kommer längre fram

Läget ser kärvast ut för massaindustrin medan ökat hemmabyggande gör att sågverken har full snurr igen, menar Skogssällskapets produktions- och virkeschef i sin senaste marknadsanalys.

Att en återöppning av samhället i många länder och ökat hemmabyggande här hemma under pandemin fått de svenska sågverken att gå upp i full produktion igen kunde vi se redan i maj. Men vi bör räkna med att de negativa effekterna av den nu pågående pandemin kommer drabba branschen så småningom, menar Skogssällskapets produktions- och virkeschef Pontus Larsson: 

Skogssällskapets produktions- och virkeschef Pontus Larsson.
Foto: Ulrika Lagerlöf/Skogssällskapet

– Den lågkonjunktur som vi såg runt knuten i mars har förflyttats framåt i tiden, och effekterna av coronakrisen har inom vissa områden varit mildare än vad som först befarats. Men det är stor sannolikhet att effekterna i ekonomin kommer längre fram, säger Pontus Larsson i en kommentar.

En del av branschen som påverkats mera negativt av pandemin är enligt Pontus Larsson massavedsmarknaden:

– Kartong och sanitetsprodukter går fortsatt bra, men försäljningen av produkter som exempelvis pocketböcker och tidningar har minskat, bland annat en effekt av att människor reser mindre. En stor del av försäljningen sker när människor är på resande fot.

I kombination med olika driftsstörningar i massaproduktionen så har detta medfört att det nu finns ett överskott på främst barr- och granmassaved på marknaden, enligt Pontus Larsson.

 

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste