Sveaskog anställer svenskar till plantering – i sommar

Sveaskog startade nyligen två egna planteringslag med arbetslösa från bygden som fått anställning. ”Det är bara en symbolåtgärd, nästa sommar kör de med bara utländska plantörer som vanligt”, säger en anonym skogsvårdsentreprenör till Skogsaktuellt.

Pressmeddelandet som Sveaskog skickade ut den 24 juni.

Nu startar företaget upp två nya planteringslag i egen regi som komplement till företagets befintliga planteringsentreprenörer. De nya lagen startas i Bergslagen och Älvsbyn”, skrev Sveaskog i ett pressmeddelande som skickades ut den 24 juni.

Bruno Bystrand, resultatområdeschef för Sveaskog i norra Bergslagen – hur många är det som jobbar i de två planteringslag ni startat upp själva i Sveaskog?

– Det i norra Bergslagen, som jag ansvarar för, består av sex personer.

Varifrån kommer dessa personer? 

Bruno Bystrand, resultatområdeschef för Sveaskog i norra Bergslagen.   Foto: Sveaskog

– Det är arbetslösa personer från bygden som vi har rekryterat.

Behöver de läras upp innan de kan börja jobba med plantering?

– Ja, så är det. Det går inte att jämföra deras prestation mot en van skogsplantörs, utan här går det avsevärt långsammare. Vi får ta ett steg i taget. De har genomfört kurser och praktiska utbildningsmoment. Så nu börjar deras prestation komma upp.

Om det visar sig fungera skapligt med de här två planteringslagen – kan det bli tal om att behålla planteringslagen även nästa sommar, även om det inte längre föreligger några reserestriktioner?

– Nja, det har vi inte utvärderat än, givetvis ska vi titta på det. Normalt är vi ju inte riggade för att hantera egen säsongspersonal av den numerären som krävs, utan nu fick vi snabbt rådda ihop det vi mäktade med för att få åtminstone lite plantor i backen.

Vilken lön ligger plantörerna i era två egna arbetslag på ungefär?

– Avtalsenlig lön enligt GS-avtalet. Säsongsanställd utan skoglig bakgrund, det ligger någonstans kring 135 kronor i timmen plus semesterersättning.

– När vi fixade till det här egna planteringslaget så var det inreseförbud för utländska arbetskraft. Det har ju rättat till sig nu, så i dagsläget har vi den kapacitet vi behöver.

Men ni kör vidare med de här två planteringslagen i sommar?

Ja det gör vi.

En skogsvårdsentreprenör som Skogsaktuellt pratar med ger inte mycket för Sveaskogs vilja att anställa svenska plantörer framöver:

– Det är bara en symbolåtgärd. Nästa sommar kör de med bara utländska plantörer som vanligt igen”, säger personen som vill vara anonym.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 30 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste