Här är trätaket som hållit i 200 år

Taket på den gamla medeltida kyrkan i jämtländska Mattmar som nu ska bytas ut har överträffat sin ekonomiska livslängd med råge. Vissa delar av taket får dock leva vidare.

Mattmars kyrka.                 Foto: Andreaze

Mattmars kyrka i jämtländska Storsjöbygden är en stenkyrka där de äldsta delarna är från 1300-talet. Trätaket på kyrkobyggnaden har bara legat där sedan 1820-talet då man senast bytte tak på Mattmars kyrka.

Nu ska takspånen på kyrkotaket bytas ut mot nya, men bara på delar av taket. På det norra takfallet låter man nämligen takspånen ligga kvar i kanske uppemot hundra år till, då de fortfarande är i gott skick. På det södra takfallet byts däremot samtliga takspån ut mot nya, berättar SVT Nyheter.

En stor del av spikarna som håller takspånen på plats återanvänds också:

– Det är ju inget fel på dem, så varför använda nya klippta spikar? Vi har sådana också men vi använder de gamla så långt de räcker, säger Kenneth Hellström till SVT Nyheter. Han har tillsammans med Eric Sundberg fått i uppdrag att utföra arbetet.

De cirka 5 000 takspånen som går åt till takrenoveringen har tillverkats under vintern. Varje spån utgörs av en cirka 60 centimeter lång brädstump.

Takspånen tillverkas av kärnfura och ska ha stående årsringar. Virket får inte ha någon märg, ingen vitved utan bara kärnved.

Många av Svenska Kyrkans gamla kyrkobyggnader har tak som behöver läggas om. Enligt Svenska Kyrkans egna beräkningar från 2017 så uppskattades takomläggningar komma att kosta omkring 3 miljarder kronor de närmaste hundra åren.

– Om man tittar på Mattmars kyrka så dröjde det nästan 200 år innan en sida av taket behöver bytas ut på grund av att det är ett så bra virke, sade David Pettersson på Byggkultur – ett konsultföretag som specialiserar sig på restaurering och ombyggnationer av kulturhistoriskt intressanta byggnader och byggnadsminnen.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 30 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste