Här är småmaskinerna som visas på Skogsmaskindagarna

Marknaden får beståndsgående små skogsmaskiner växer, konstaterade Skogsforum redan förra året. Här kommer en översikt över de små skogsmaskiner som visas på Skogsmaskindagarna som är planerat att äga rum efter sommaren.

Alstors minsta skotare visas på mässa.        Foto: Skogsaktuellt

Marknaden för små beståndsgående skotare växer i Sverige, visade siffror från Transportstyrelsen 2018 som Skogsforum sammanställde förra året.

– Vad jag hör och märker så är det ett stort intresse för små maskiner i skogen idag. Jag upplever att de små skogsmaskinerna har blivit accepterade och etablerade i skogsbruket, de ses inte som leksaker längre utan något som används professionellt i skogen, säger Sten Lilja som med egna företaget Looping Event arrangerar Skogsmaskindagarna. 

Sten Lilja arrangerar Skogsmaskindagarna.
Foto: Looping Event

Och nu kommer även de små skördarna på bredare front än tidigare, tycker sig Sten Lilja se. Ett tecken på det är den lilla beståndsgående gallringsskördaren 530C från Kranman, som presenterades i fjol.

Ett annat exempel på den växande marknaden för små beståndsgående maskiner i skogsbruket är den västgötska skogsmaskintillverkaren Malwa, som från att ha byggt sin första skotare för tio år sedan nu har ett produktsortiment bestående av både en skotare, en kombimaskin samt en skördare. Malwa har också lyckats kapa åt sig en marknadsandel på strax över 50 procent i Sverige.

– De har varit väldigt duktiga på att marknadsföra sig. Det som jag också tycker redan från början var lite utmärkande för Malwa är designen – de har stuckit ut, säger Sten Lilja.

Här är de små beståndsgående sdkogsmaskinerna som ställs ut på Skogsmaskindagarna den sista helgen i augusti i år: 

Vimeks kombimaskin 404 Duo.    Foto: Vimek

Malwa: Huvudkontoret i Skene i Västergötland. Modeller som tillverkas idag är skotaren 560F, kombimaskinen 560C samt skördaren 560H. På plats på Skogsmaskindagarna i höst!

Vimek: Vindeln i Västerbotten. Tillverkar idag totalt fem modeller – två skotare (606TTW, 610SE), en kombimaskin för trädbränsleskörd, en kombimaskin samt en skördare. På plats på Skogsmaskindagarna i höst!

Kranman: Bullaren i Bohuslän. Tillverkar idag fyra olika skotare (från 1,9 till 3 tons lastkapacitet) – Bison 6000x, Bison 8000, Bison 10000, Bison 11000 6WD – samt skördaren 520S/620S. På plats på Skogsmaskindagarna i höst!

Terri: Älmhult i Småland: Tillverkar idag en skotare (34c.1F), en skördare (34c.1H), en kombimaskin (34c.1C), där samtliga går att få med antingen banddrift eller åtta-hjulsdrift. Man tillverkar även lilla skotaren 3020A. På plats på Skogsmaskindagarna i höst!

Novotny: Tillverkas i Tjeckien och säljs i Sverige av Fröseke Industriservice som har tre skotarmodeller i sitt sortiment – 511.4, 520.4 samt största skotaren 720.2. På plats på Skogsmaskindagarna i höst!

Alstor: Dingle i Bohuslän: Tillverkar tre skotare (821, 833 och 841) och en kombimaskin (840 Pro) med lastkapaciteter på mellan 2 och 3 ton samt en liten gallringsskördare. På plats på Skogsmaskindagarna i höst!

Wood Tiger: Bullaren i Bohuslän, ägs av Kranman: Tillverkar 3-tons skotaren GJ30.

Usewood: Tillverkas i Finland och säljs i egen regi i Sverige. 8-hjulig allhjulsdriven 2,5-tonsmaskin som säljs med skotarchassi, kombimaskinchassi samt med skördarchassi.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 29 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste