LEDARE: Prioritera, men avdramatisera din barkborrebekämpning

LEDARE: Det är extremt viktigt att ALLA skogsägare känner sitt ansvar och tänker långsiktigt. Åtgärderna i bekämpningen kommer att behövas i många år framöver.

Barkborreangripen skog utanför Katrineholm.        Foto: Pierre Kjellin

Barkborren är här igen med full kraft. Det är ett bedrövligt stort problem för allt fler skogsägare. Fina granbestånd, speciellt äldre sparade bestånd kan snabbt trasas sönder.

Ryggradsreflexen säger - rädda virket! Men den viktigaste insatsen kan du göra själv och den kräver inte maskiner. Lösningen finns, som de flesta vet vid det här laget, inte i en åtgärd, utan i en kombination av åtgärder. Det är stora ekonomiska värden som går förlorade vid kraftiga angrepp. Men det gäller att inte överdramatisera de så viktiga tidiga åtgärderna och att tänka på ekonomin och biologin i insatserna.

Att bromsa borrarnas uppförökning tidigt är såklart det absolut viktigaste. I det tidiga skedet gör det en avgörande skillnad att enstaka angripna träd fälls och barkas. Här behövs inga skogsmaskiner, ingen entreprenör eller timmerbilschaufför som har tid. Det är sällan ekonomiskt motiverat att låta stora skogsmaskiner åka runt och plocka enstaka träd. Fäll, kvista, barka och låt ligga.

Det gör ont i hjärtat att lämna värdefulla träd i skogen, men det är ibland det mest lönsamma och bästa beslutet. Det viktigaste är att uppförökningen av borrarna stoppas i tid. När granarna fälls och barkas så är det för att barken ska torka innan larverna hunnit utvecklas fullt. Det krävs alltså barkning, men ingen pedantbarkning. Larverna kan krypa på en stund i barken, men bara kvarsittande bark torkar innan larverna hinner bli fullt utvecklade, så har du stoppat uppförökningen.

Det svåraste för den självverksamma amatören är att få ner de angripna träden i ett slutet bestånd. Det är långt ifrån ett ofarligt jobb om granen hänger fast sig i andra träd. Gör slag i saken och ta den där extra kursen i motorsågning och trädfällning NU och ta alltid med dig sällskap ut i skogen. Skogsägandet blir mycket lättare och roligare när man bättre kan med både såg och fällteknik.

Många skogsägare har redan bestånd med stora angrepp. Då är det såklart motiverat att snabbt anlita entreprenörer för jobbet. Branschens aktörer måste tillsammans göra sitt yttersta för att allt angripet virke ska hinna tas om hand i tid och betalas så bra det går.

VI PÅ SKOGSAKTUELLT ÖNSKAR DIG EN RIKTIGT SKÖN SOMMAR!

Vi ses var dag på skogsaktuellt.se och i vårt e-postnyhetsbrev, men i pappersform ses vi i höst igen.

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 24 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste