Fel antal argument: fnStyrtext(strName, *optional siteID)

Professor: Därför bör utbyggnaden av vindkraft stoppas - Skogsaktuellt

Professor: Därför bör utbyggnaden av vindkraft stoppas

Den ger större koldioxidutsläpp än kärnkraftsel och ställer till problem för vattenkraften. Det är några av argumenten för att slå stopp för fortsatt utbyggnad av vindkraften, menar en forskare vid Chalmers.

Vindkraften stör både miljön och urholkar plånboken, menar forskaren Per Fahlén vid Chalmers.

Per Fahlén, professor emeritus vid Chalmers tekniska högskola och ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, menar att Sveriges utbyggnad av vindkraften skapar flera problem både för miljön och samhällsekonomin.

Den kraftiga utbyggnaden av vindkraften i Sverige skapar enligt Per Fahlén problem för vattenkraften, som fungerar som stabilisator för Sveriges elförsörjning.

Vattenkraftens effektivitet minskar, turbinslitaget ökar och ekonomin försämras. Det finns inte avsättning för vindkraftselen i Norrland och inte nätkapacitet att transportera den någon annanstans”, skriver Per Fahlén i sin debattartikel i tidningen Aktuell Hållbarhet.

Ett annat argument mot vindkraften som Per Fahlén lyfter fram är de stigande drifts- och underhållskostnaderna för turbinerna

Inte minst har turbinernas livslängd överskattats. Den uppskattas i dag till bara 10-15 år. Och att byta en turbin är nästan lika dyrt som att bygga ett nytt vindkraftverk, enligt branschföreningen”, skriver Fahlén.

Han höjer också ett varningens finger för allvarliga konsekvenser för de markägare som arrenderar ut mark till vindkraftverk och där verkets ägare går i konkurs:

Dessa (markägarna – reds. anm.) är ytterst ansvariga för återställning av marken och fonderingarna för detta står inte i proportion till de verkliga kostnaderna”, skriver Per Fahlén.

Läs hela Per Fahléns debattartikel i tidningen Aktuell Hållbarhet.

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste