Nu är de nya brandflygplanen på plats i Sverige

I dagarna anlände de två nya vattenskopande brandflygplan som ska vara stationerade på Skavsta flygplats vid Nyköping.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps generaldirektör vid invigningen av de två nya brandflygplanen på Skavsta flygplats. Bilden från SVT Nyheters nyhetsinslag.

Från sin bas på Skavsta flygplats utanför Nyköping ska de två nya brandflygplanen kunna rycka ut för att släcka skogsbränder i hela Sverige men också andra länder i EU. Planen ska också kunna flyttas vid behov.

Planen, som är de första i sitt slag i Sverige och innebär en förstärkning av brandbekämpningskapaciteten i hela EU, är till 90 procent finansierade med EU-medel. Enligt SVT Nyheter kostar de båda brandflygplanen EU totalt 11 miljoner euro i både upphandlingskostnad och underhåll. Med de två nya brandflygplanen i Sverige består hela EU:s brandflygsberedskap av totalt elva flygplan och sex helikoptrar. 

AT-802 Fire Boss under en släckningsinsats.
Foto: Agesch/Wikipedia

Det var början av april som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) meddelade att ett avtal var klart med Saab om att leverera de två nya brandflygplanen. Piloterna har utbildats och planen har testflugits i med utgångspunkt från Saabs hangarer på Skavsta flygplats.

De två brandflygplanen, med beteckningen AT-802 Fire Boss är tillverkade av företaget Air Tractor i USA, som tillverkar flygplanet i olika versioner, däribland även en militär version. Modellen AT-802 flögs för första gången 1990. Brandsläckningskonfigurationen till AT-802 tillverkas av amerikanska företaget Wipaire.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera