”Problemen började när man slutade barka massaveden i skogen”
Att skogsbruket slutade barka massaveden ute i skogen har bidragit till att granbarkborren fått fäste och blivit en plågoande för skogsbruket, menar Bo Karlsson.
– Början till det här problemet är egentligen att man i slutet på 1960-talet slutade med barkning av massaveden ute i skogen. Fram till dess barkade man all massaved innan den transporterades till industrin – med barkspadar och senare med barkningsmaskiner, förklarar Bo Karlsson.
Avskaffandet av barkning ute i skogen innebar att massaveden istället kunde bli liggande kvar i vältan hela sommaren innan den togs till industrin. Det här var innan det fanns tvingande lagstiftning om att ta ut vindfällen innan en viss tid på året, förklarar Bo.
– Fångstvirke är också en metod som är effektiv och som användes frekvent ända in på åtminstone 1980-talet, men som verkar vara till stor del bortglömd nu.
Barkborrefällor förslår inte långt i kampen mot barkborren i den omfattning angreppen varit de senaste åren, säger Bo Karlsson:
– Det är klart, det är ganska enkelt att sätta upp fällor. Men de kostar, och några stycken fällor räcker inte långt.
I den omfattningen som barkborreangreppen är nu skulle det behövas i storleksordningen någon eller några miljoner fällor i hela södra Sverige, menar Bo Karlsson.
Läs även: Han varnar för städmanin asom tar bort granbarkborrens fiender