Här ersätter formpressad förpackning tidningspapperet

Tillverkning av förpackningar i formpressad pappersmassa ska bli räddningen för tidningspappersbruket där två av fyra pappersmaskiner nu står stilla.

Stora Ensos fabrik i halländska Hylte Bruk.          Foto: Stora Enso

Marknaden för grafiskt papper, där bland annat tidningspapper ingår, har med förändrade mediekonsumtionsvanor på många håll i världen blivit allt svajigare. De senaste undantaget var 2018 då brist på tidningspapper drev upp priserna. Trenden mot minskat läsande av såväl inbundna böcker som tryckta tidningar och magasin tycks dock obeveklig.

Vid Stora Ensos tidningspappersbruk i halländska Hylte har man parerat utvecklingen för tidningspapper genom en investering på drygt 50 miljoner kronor i en helt ny produktionslinje för formpressade förpackningar som startas igång senare i år. 

Livsmedelskärl tillverkade i formpressat papper.
Foto: Stora Enso

– Vi hoppas komma igång om några månader, men det är ganska många system som ska trimmas in, säger Sohrab Kazemahvazi, chef för formpressad fiber på Stora Enso till nyhetssajten Papperoch massa.se.

Något som särskiljer tillverkningen av förpackningar i formpressad fiber från andra massabaserade produkter är att de formpressade produkterna tillverkas utan något mellansteg. Slutprodukterna kan vara exempelvis salladsskålar, lock till kaffemuggar, tråg och tallrikar. Förhoppningen är att de formpressade förpackningarna successivt ska ersätta plastbaserade engångsförpackningar och engångsartiklar.

Stora Ensos nya produktionslinje i Hylte bruk, som består av flera mindre maskiner, ska drivas av en ny affärsenhet som även kommer att arbeta med forskning och utveckling kring nya material och tekniker för formpressad fiber. Stora Enso har arbetet med tekniken länge.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste