Här är kontraktsförslaget som får det att koka på Skogsforum

9,5 miljoner kronor i böter för entreprenören ifall denne lämnar ut skördardata. Det är ett av förslagen i ett kontrakt under omförhandling som läckt ut på Skogsforum och som gör både Skogsforums medlemmar och grundare upprörda.

Diskussionstråden på Skogsforum där en maskinentreprenör delar med sig av innehållet i förslaget till förändringar i kontraktet med ett stort skogsbolag i södra Sverige med ett "Ö" i namnet.

Nu är det åter dags att skriva om kontrakten för alla entreprenörer på bolaget, och inget fungerar. Det är påtryckningar och manövrerande utan dess like från bolaget”.

Så inleder en entreprenör med användarnamnet ”Nässjömåla” sin diskussionstråd på Skogsforum, där hen delar med sig av ett antal punkter som kunden – ”ett större bolag med ett namn som innehåller ett Ö...i södra Sverige” – vill ändra eller införa i det befintliga kontraktet från 2013.

Det nya kontraktserbjudandet från motparten är enligt Nässjömåla en prissänkning då ”Ö erbjuder 2013 års lista + 2,5-3,5 procent”, som hen skriver i sin diskussionstråd.

Ett avtalsförslag som väckt stor upprördhet är att entreprenören ska böta 200 basbelopp, vilket motsvarar 9,5 miljoner kronor, ifall denne låter markägaren ta del av produktionsfiler och tidsloggar från sina maskiner.

– Det är helt otroligt. Vad är det som är så farligt med att lämna ut produktionsdata till markägaren? Varför får man inte göra det? Vad vill man dölja?, säger Skogsforums delägare Torbjörn Johnsen i hans och kompanjonen Fredrik Reuters radiopodd Skogsfredag.

Fredrik Reuter, som själv jobbat som skördarförare, fyller i:

– Det är ju skogsägarens skog som är avverkad. Jag tycker det är det minsta man ska kunna få ut som skogsägare – produktionsdatan från det som är avverkat.

– Eftersom jag kört skördare själv så vet jag att datan du kan få ur en skördare idag är fruktansvärt viktig för en skogsägare. För det är ju ett litet kvitto där du kan hålla koll. Ta bara en sådan sak som att en timmerbilschaufför lastar fel saker, så att det blir fel volymer. Samlastning är idag ganska vanligt, och ser man då att det diffar en stuv av något sortiment – då kan man påpeka det. Men får man inte ut skördardatan så har man inte en aning om hur det ser ut.

Frågan om rättigheterna och tillgången till produktionsdatan från skördaren är ännu bara i sin linda, säger Fredrik Reuter till Skogsaktuellt:

– Jag tror ganska få entreprenörer och ännu färre skogsägare är medvetna om den här frågan eller behövt ta ställning till den. Här är det bolagen som är först på bollen.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste