LEDARE: Räkna med fler som håller ett öga på skogen

LEDARE: Den pågående pandemin har fått betydligt fler att ta sig ut i skogen. Det kan leda till ett ökande intresse för skog, vilket i sin tur kan leda till ökad kritik mot skogsbruket.

Betydligt fler än vanligt är ute i skogen under den pågående pandemin.          Foto: Pierre Kjellin

Mitt i allt det negativa har covid19-pandemin också vissa positiva effekter på det svenska samhället. Fler människor än på mycket länge ger sig nu ut i naturen, vilket i Sverige oftast innebär skogen.

Det är med andra ord allt fler svenskar som nu bekantar sig med skogen eller som fördjupar sina bekantskaper med gamla stigar, och upptäcker nya.

Nya upptäckter tenderar att göda nyfikenheten och upptäckarglädjen hos oss människor. Vilket skulle kunna innebära att många svenskar börjar läsa på om skog, och en och annan även börjar läsa på om skogsbruk.

Sommaren 2020 ser också ut att bli en sommar då många svenskar för första gången semestrar i sitt eget hemland, och ute i naturen.

Det skulle inte förvåna mig ifall vi om ett eller två år ser en effekt av detta i form av väsentligt ökat antal medlemmar hos bland andra Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och Friluftsfrämjandet. Fler människor runt om i Sverige som vistas i, lär sig mer om – och håller koll på skogen.

Dessa nyblivna föreningsmänniskor – eller aktivister – lär också tillföra ny energi, nya perspektiv och nya kunskaper till miljörörelsen. De kommer – utöver medlemsavgifter och swishbidrag – inte tillföra så mycket mer ekonomiska resurser till sina föreningar eller nätverk. Men jag tror att det bara är en tidsfråga innan Skydda Skogen, Fältbiologerna och andra nätverk inom skogsskydd på allvar kommer börja dra nytta av exempelvis drönartekniken och bli bättre på att presentera och sprida den omfattande datainsamling som de bedrivit i många år.

År 2015 skakade enskilda aktörer i skogsskyddsnätverket om skogsbranschen med en helt ny sajt där man kunde söka efter avverkningsanmälningar och nyckelbiotoper – Skog.luben.se. Fler tekniska revolutioner i samma anda tror jag är att vänta framöver.

Det utvecklingsscenario jag här försökt beskriva tror jag ger stora institutionella och börsnoterade skogsägare en god anledning att förbereda sig för allt mera närgången granskning av miljörörelsen framöver.

För alla enskilda skogsägare runt om i Sverige som tänker nytt och prövar nya metoder och nischer tror jag att det ökade intresset för den svenska naturen rentav kan rymma fler nya affärsmöjligheter.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste