LRF fortsätter med handlingsplan för vilt på egen hand

I arbetet med en handlingsplan för viltet bjöd LRF in landets två stora jägarorganisationer. Nu har parterna gått skilda vägar och LRF fortsätter arbetet på egen hand då man inte kunde enas kring vissa frågor.

Förra året gav LRF:s stämma organisationen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för vilt. Avsikten var att genomföra arbetet tillsammans med Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund och parterna har arbetat tillsammans med handlingsplanen. 

LRF:s ordförande Palle Borgström.   Foto: LRF

Men nu är samarbetet slut, då LRF:s Riksförbundsstyrelse den 25 maj beslutade att färdigställa arbetet med en handlingsplan för vilt i egen regi.

En av stötestenarna där parterna inte kunde komma överens var en formulering i Jaktförordningen om att det är jaktbrott att skjuta en kultingförande vildsvinssugga. Där var det Jägareförbundet som hade en avvikande uppfattning.

– När det gäller ett vilt med så hög reproduktionsförmåga som vildsvin så måste man kunna jaga även hondjur. Vi är övertygade om att jaktetiken är så pass stark att det inte behövs lagstiftning som förbjuder att man skjuter kultingförande sugga, säger LRF:s förbundsordförande. Han betonar samtidigt att parterna fortsätter att samarbeta och ha dialog i de frågor där man har gemensam syn.

– Rovdjursförvaltningen är en sådan fråga och även när det gäller skogsbruket och försäljning av vildsvinskött, påpekar Palle Borgström. 

Mikael Hultnäs, riksviltvårdkonsulent på Jägarnas Riksförbund.  Foto: Jägarnas Riksförbund

– Vi nådde inte enda fram tyvärr, för det här var ett viktigt arbete vi gjorde. I vissa delar var vi inte överens medan vi var eniga i andra delar. Men det är inga hard feelings mellan oss. Och vi delar LRF:s syn på vildsvinsjakten, vi vill att det inte längre ska vara ett lagbrott att skjta suggor. Därmed inte sagt att man ska skjuta suggor rakt av, säger Mikael Hultnäs, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund.

Vi har sökt Jägareförbundet för en kommentar.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste