Lång vinter kan ge allvarliga konsekvenser för rennäringen

Långvarig vinter i norra Sverige ställer till det för renarna i kalvningssäsong. Ovanligt mycket snö ligger kvar i stora delar av de svenska fjällen och barmark lyser med sin frånvaro.

 När vajorna snart närmar sig kalvning finns det oro för att nyfödda kalvar riskerar att frysa ihjäl i bristen på barmark i fjällvärlden. Foto: Mostphotos

I Sverige finns det ungefär 250 000 renar och i år beräknas cirka 100 000 kalvar födas. Med en fortsatt utebliven värme kan resultatet bli att flera tusentals kalvar dör. Det säger Anna Skarin, docent och forskare på renskötsel vid SLU, i en intervju med Sveriges radio.

Bristen på barmark

Kalvningstiden för renarna på kalfjället börjar normalt i mitten av maj och då är det av stor vikt att det finns barmark och föda tillgänglig. På många håll i fjällvärlden ligger nu ovanligt mycket snö kvar och vinterkylan håller i sig.

– Uppgivenhet och panik är ord som bäst beskriver det. Mot vädret är vi helt maktlösa i det här fallet, säger Anders Erling Fjällås, ordförande i Samisjaur-Njarg Sameby i Norrbottens läns, till radion.  

När kalvarna föds behöver de bli torra snabbt och då de ännu inte hunnit fått en skyddande päls krävs mycket energi för att hålla sig varm, förklarar Anders. Utan barfläckar för vajan att hitta föda på och med en ihållande kyla så finns risken att kalven fryser ihjäl.

Rovdjur nästa hot

Även längre söderut är oron över den långvariga vintern stor, rapporterar Torsta AB.  

Renägaren Ann Sparrock i Jijnjevaerie Sameby i norra Jämtland har aldrig varit med om att det är såhär mycket snö på våren, något som innebär att de stora renhjordarna saknas på kalfjället. Bristen på barmark gör att renarna tar sig längre ner mot skogen för att kalva och hitta föda.

– Då blir nästa problem att det blir lättillgängligt för alla rovdjur, för björnen och järv. Det blir svårare att bevaka dom och hålla koll när dom blir ner mot skogskanten, säger hon i en intervju med Torsta.  

Svåra konsekvenser

Med en fortsatt utebliven vårvärme efter en redan kall vinter kan konsekvenserna för rennäringen bli allvarliga.

– Det kommer bli kännbart ekonomiskt om det blir hög dödlighet på kalvarna, det är ju den produktionen vi lever på, säger Ann Sparrock.

– Det kan bli så att renhjorden utarmas. Dels försämrar det produktionen för i år så att inte lika många kalvar kan slaktas till hösten. Sedan sparar man de vajkalvar som ska bli återväxten in i renhjorden. Finns det inte lika många vajkalvar så kan du inte bibehålla din renhjord på samma sätt, säger Anna Skarin.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste