”Skogen är värd dubbelt så mycket om den får stå kvar”

Det tvärvetenskapliga forskningssamarbetet Future Forests har i dagarna publicerat en ny film i sin serie om fem filmer om skogsforskningen – på temat skogens mångbruk.

Ur Future Forests film "guld och gröna skogar". Här intervjuas skogsägaren Leif Öster (t.v).  Filmen har producerats av Bitzer Productions AB.

Plattformen för tvärvetenskaplig skogsforskning, samverkan och forskningskommunikation – Future Forests – har gjort en serie filmer om skog, skogsbruk och skogens framtid under vinjetten ”Vi måste prata om skogen”. Den senaste filmen heter ”Guld och gröna skogar och handlar om skogens mångbruk, där man intervjuar flera skogsägare och turismföretagare som lever av skogen utan att avverka den.

En av dem som intervjuas är den profilerade skogsägaren Leif Öster i södra Dalarna som idag lever på upplevelseturism och stuguthyrning. Han ser för egen del framtiden i detta snarare än i virkesförsäljning:

– På landsbygden har du, kan man säga, två olika affärer som håller på att utvecklas åt olika håll: en fastighetsaffär som går lysande och en virkesaffär som inte går lika bra. Och konsekvenserna av detta, det kan du se på andra sidan, säger Leif Öster och pekar i filmklippet (se bilden ovan) på skogen på andra sidan sjön som gränsar till hans gårdscentrum:

– Den här fina skogen, säljer jag den skogen så får jag ungefär 550 kronor kubikmetern för fastigheten, för skiftet. Och jag har flera grannar som säkert skulle köpa till den prisnivån. Men om jag avverkar skogen, då får jag nästan bara hälften – om man räknar hårt på det, förklarar Leif Öster i filmen ”Guld och gröna skogar”.

Men i ett land med allemansrätt – har verkligen skogsägare som Leif Öster en framtid, frågar speakerrösten i filmen:

Ja, det har vi verkligen. Internationella kunder som kommer till oss, de kan inte hantera allemansrätten. De vill ogärna gå ut i skogen alldeles själva, de vill ha en guide med sig, säger Leif Öster.

Se hela filmen: Guld och gröna skogar

Om Future Forests filmserie: Future Forests sammanfattar åtta års forskning i fem kortfilmer för att visa att skogsfrågorna är viktigare och mer spännande än någonsin. De första filmerna premiärvisades i juni 2017.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste