Så vill tysk delstat hjälpa skogsbranschen ur krisen

Politikerna i delstaten Thüringen vill hjälpa skogsbranschen ur krisen just nu genom att köpa skog. En branschorganisation föreslår en helt annan typ av åtgärd istället.

Avverkning i Tyskland.    Foto: H.Fischer/Wikimedia Commons

Den skogrika delstaten Thüringen i sydöstra Tyskland är ett av de områden i landet som drabbats särskilt hårt av de senaste årens omfattande skador från både stormar och de extremt stora granbarkborreangreppen. Krisen i den tyska skogsbranschen förvärras av den pågående viruspandemin.

Därför har den rödgröna koalitionen i Thüringens delstatsregering bestående av vänstern (die Linke), socialdemokraterna (SPD) och miljöpartiet (die Grüne) precis lagt fram ett lagförslag som bland annat innehåller en möjlighet för delstatens egen skogsförvaltning (Thüringen Forst) möjlighet att låna pengar för att köpa skogsmark. Det rapporterar branschtidningen Forst & Technik.

Syftet med lagförslaget är att förhindra rena spekulationsköp av skog med påföljande bristfällig skogsförvaltning. Skogsägarorganisationen Waldbesitzerverband Thüringen är emot förslaget och menar att delstaten kan hjälpa skogsägarna bättre på andra sätt och att spekulationsköp är ett mycket litet problem i delstaten.

Waldbesitzerverband Thüringen föreslår istället flera andra åtgärder. Ett är att delstaten går in och köper skadat virke för att minska överutbudet på marknaden. Ett annat förslag är att markägare i Thüringen som säljer skadat virke får en extra premie på priset i år och nästa år.

Skulle inte dessa två förslag vara tillräckliga för att stävja krisen i skogsbranschen i Thüringen förordar Waldbesitzerverband Thüringen finansiell hjälp till skogsägarna för exempelvis upparbetning av skadat virke.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste