Massabruket i Värö kan byggas ut - igen

Södra investerar för att förbättra massakvaliteten och minska utsläppen vid massafabriken utanför Varberg, och planerar för en utbyggnad av produktionskapaciteten.

Tvättpressar i blekeriet vid Södra Cells massafabrikj i Värö utanför Varberg.         Foto: Södra

2016 blev Södra Cell färdig med en av de största investeringarna i svensk massaindustris historia, då man hade ökat produktionskapaciteten vid massafabriken i Värö utanför Varberg från 425 000 ton till 700 000 ton per år.

Nu vill Södra Cell bygga ut produktionskapaciteten igen, rapporterar sajten Papperochmassa.se. Planen är att öka den från dagens 700 000 till 850 000 ton per år, vilket är den maximalt tillåtna produktionskapaciteten som miljötillståndet för massafabriken i Värö medger. Södra Cell har nu inlett ett så kallat förprojekt:

– Under förprojektet, som ska vara klart till sommaren, tittar vi på vad man behöver göra och vad en sådan kapacitetsökning skulle kosta att genomföra, säger produktionschefen Magnus Johansson på Södra Cell Värö till Papperochmassa.se.

Södra Cell ska samtidigt göra flera investeringar i sitt massabruk i Värö, här är några av dem:

Ny tvättpress, som kopplas in nästa år. Tvättpressen renar och avvattnar massan. Den nya tvättpressen, som blir en ytterligare tvättpress vid sidan om de befintliga, gör att massan får längre uppehållstid i tvätten och därmed ger mindre utsläpp till vatten samtidigt som kemikalieförbrukningen kan minskas, skriver Papperochmassa.se.

Ny blandlutcistern. Den nya och 5000 kubikmeter stora cisternen förbättrar den så kallade såpaavskiljningen vilket ger mer tallolja per producerad ton massa i fabriken.

Dessutom görs flera så kallade reinvesteringar, det vill säga byte av gammal utrustning mot ny.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste