Länsstyrelse avlivade varg – utreds av polisen

Länsstyrelsen i Västerbotten avlivade en varg under skyddsjakt utanför tillåtet område utan att anmäla överträdelsen till polisen, avslöjar Svensk Jakt.

Länsstyrelsen i Västerbotten och Norrbotten fällde den 22 januari i år en invandrad varg under skyddsjakt. Eftersom vargen fälldes utanför det av länsstyrelsen beslutade skyddsjaktområdet så utreds länsstyrelsen nu för jaktbrott. Det rapporterar tidningen Svensk Jakt.

Bakgrunden är att tre vargar hösten 2019 vandrade in i Sverige österifrån. Eftersom de tre vargarna orsakade stora störningar för rennäringen ville Naturvårdsverket flytta djuren söderut. De tre vargarna tappades dock bort, men ett av djuren observerades den 21 januari på nytt i gränstrakterna mellan Västerbotten och Norrbotten. Drabbade Svaipa sameby skickade på förmiddagen in en ansökan om skyddsjakt på vargen och länsstyrelsen beviljade redan samma dag ansökan.

Senare samma dag fälldes vargen av länsstyrelsens personal. Tidningen Svensk Jakt har genom den koordinatangivelse i Rovbase över var vargen fällts kunnat avslöja att vargen fälldes en bra bit utanför det område där den beslutade skyddsjakten fick bedrivas.

Tidningen hävdar också att länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten försökt mörka överträdelsen bland annat genom att de två myndigheterna inte polisanmält sitt övertramp.

Polisen utreder nu det misstänkta brottet. Jaktledaren. Under skyddsjakt, som är anställd av länsstyrelsen, är delgiven misstanke om jaktbrott. Miljöåklagare Åse Schoultz bekräftar för Svensk Jakt att förundersökning pågår, men lämnar inga övriga kommentarer.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste