Ökande intresse för hyggesfritt i Finland

Kontinuitetsskogsbruk är på frammarsch i Finland, där finns det hela skogssamfälligheter som ställt om till hyggesfritt.

Ett flitigt läst reportage på Svenska Yles hemsida om hyggesfritt skogsbruk i Finland.

Enligt Finlands public service-radio Yle brukas över 2 procent av all skog med hyggesfritt skogsbruk och intresset för skogsbruksmetoden ökar.

”Det är bara början”, säger Jussi Saarinen i en intervju med svenska Yle. Han är skogsägare och forstmästare (finska motsvarigheten till jägmästare) och fick nyligen besök av en av svenska Yles journalister på sin skog utanför Åbo.

Jussi Saarinens 25 hektar stora fastighet ingår i den 570 hektar stora skogssamfälligheten Tuohi, där allt skogsbruk bedrivs utan hyggen – eller ”kalavverkningsfritt” som man säger i det svenskspråkiga Finland.

Jussi Saarinen har även satsat på en helt annan nisch på sin fastighet. På ett antal av björkarna i skogen har han ympat in svampen sprängticka. Om cirka 8-10 år räknar han med att tickorna växt till så pass mycket att han kan kapa bort dem och sälja dem till företag i läkemedels- och kosmetikbranschen som använder hela eller ämnen i svampen till naturmediciner och kosmetika.

Läs hela Svenska Yles reportage HÄR

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste