Han har råd att låta maskinerna stå

Hos skogsentreprenören Markskoningsgruppen känner man ännu inte av någon stiltje i pandemins spår, och man går inte under av någon veckas stillestånd för maskinerna. Vi bad vd och grundare Niklas Lundberg förklara hur de bär sig åt för att hamna i den avundsvärda sitsen.

Niklas Lundberg som driver Markskoningsgruppen och ångrar inte att han köpte företagets enda stora maskin - deras Eco Log-skördare - begagnad. Här startar han upp arbetet på en fastighet utanför Nyköping.   Foto: Pierre Kjellin

– Vi har fortfarande jobb som vanligt och vi har inte haft några avbokade uppdrag. Det är klart att även vi räknar med att det kan bli lite lugnare en tid framöver, men än så länge tuffar det på som vanligt för oss, berättar Niklas Lundberg.

Hur ser er maskinpark ut idag?

– Den består av två Malwa-skotare, en Malwa-skördare, en Eco Log 560D-skördare och en jordbrukstraktor med skogsvagn.

– Vår Eco Log-skördare är lite av ett komplement för oss, och den gör så att vi har slutavverkningskapacitet. Sedan hyr vi in storskotare vid behov, men det är sällan våra kunder vill ha stora skotare. Vi har ju en liten vagn som vi kan koppla till Malwa-skotaren och med den får vi med oss 9-10 kubikmeter virke.

Er största maskin – Eco Log-skördaren – köpte ni begagnad (årsmodell 2015).

– Ja. Vi har investerat i en sund takt som företaget tillåter, På så sätt skapar vi oss en stabil ekonomisk grund att stå på och behöver inte heller känna att maskinerna måste gå hela tiden. Att köpa begagnade maskiner är underskattat och hade säkert kunnat förändra mångas ekonomiska situation i branschen.

Vad är det som skiljer er från majoriteten skogsentreprenadföretag?

– Vi har hittat vår nisch med skonsamma avverkningar och skonsam skotning, samtidigt som vi är flexibla. Det är hela vår grundidé. Sedan är vi inte heller beroende av en enda stor kund, som många andra i branschen. I dagsläget vill jag inte att vi ska växa mer, och det är för att företaget ska fortsätta att behålla personligheten och närheten till kunderna. I de tiderna som råder just nu så är det ännu viktigare att man har bredden och flexibiliteten.

Men känner du inte någon oro över den närmaste framtiden på grund av coronapandemin?

– Skulle det behövas så vet vi att vi kan få lättnader av staten. Jag känner ingen oro än så länge, vi har minst lika mycket att göra som vanligt och jag tycker till och med att det ser ännu bättre ut framöver för oss.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste