Här fick skötselåtgärder i reservat snabb effekt

När granarna röjdes bort i en ö som ingår i ett naturreservat utanför Umeå kom den vitryggiga hackspetten tillbaka bara några månader senare.

Ön Stora Tuvan - ö i Umeälvens delta. Längst upp i bilden skymtar Umeå.     Foto: Lars Lind/Länsstyrelsen

Stora Tuvan är en ö som ingår i naturreservatet Umeälvens delta. Den flacka ön är uppbyggd av sediment som Umeälven för med sig och hösten 2019 röjde länsstyrelsen bort en stor del av granarna på den lövskogsdominerade ön. Syftet var att gynna djur- och växtarter som trivs i lövskogsrika miljöer.

Redan några månader in på 2020 har länsstyrelsen kunnat se att åtgärderna på Stora Tuvan haft effekt på en av arterna man ville gynna – den vitryggiga hackspetten. I vår har två vitryggiga hackspettar synts på Stora Tuvan med omnejd, och alldeles nyligen konstaterades att de bildat par och att en häckning är på gång. Senast den vitryggiga hackspetten häckade på Stora Tuvan var 1995. 

Vitryggig hackspett.     Foto: Länsstyrelsen

– Det är ett fantastiskt kvitto på att vi gjort rätt insats på rätt plats. Vi hade hoppats på en häckning i framtiden, men hade nog aldrig vågat drömma om att det skulle hända redan året efter granröjningen, säger Andreas Garpebring, Naturvårdsenheten.

En annan västerbottning som gläder sig åt den vitryggiga hackspettens återkomst till Stora Tuvan är Skogsstyrelsens generaldirektör och fågelentusiasten Herman Sundqvist:

Glada nyheter! De senaste årens inflöde av vitryggar österifrån och de stora arealerna lövdominerad skog på tidigare odlingsmarker och på landhöjningsområden talar för fler glada nyheter i Norrbotten och Västerbotten framöver”, skriver Herman Sundqvist på sitt Twitterkonto.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste