Jaktvårdskonsulent prisas för sin röjning

Smålänningen Stig Johansson brinner för att röja fram både viltmat och naturvärden i ungskogen. Nu får han pris av Eksjö kommun för sina insatser.

Stig Johansson jobbar med en kedjeröjsåg när han röjer. Här kapar han tallar som inte utsetts till huvudstammar i midjehöjd för att skapa mer mat till älgen.        Foto: Jan Henricson, medarbetare på Svensk Jakt

Flertalet kommuner runt om i Sverige delar ut priser för miljö- och naturvårdande insatser. En av dem är småländska kommunen Eksjö som alldeles nyligen delade ut årets miljövårdspris till pensionerade jaktvårdskonsulenten Stig Johansson.

Stig Johansson jobbade i många år som skogsarbetare innan han i mitten på 1960-talet skolade om sig till jaktvårdskonsulent på Jägareförbundets utbildning på Öster-Malma. Han anställdes sedan av förbundet där han sedan dess jobbat fram till sin pensionering.

I år fyller Stig Johansson 81 år men håller fortfarande exkursioner om bland annat natur- och viltvårdande röjning. 

Stig Johansson fyller snart 81 år men fortsätter att föreläsa om bland annat vilt- och naturvård i skogsbruket.     Foto: Jan Henricson

– Stig är väldigt påläst och har varit runt på många mässor och träffar och visat det röjningskoncept som han jobbar efter, berättar Jan Henricson, medarbetare på Jägareförbundets tidning Svensk Jakt.

Några av Stig Johanssons tumregler är att brunnsröja runt huvudstammarna, kapa tallar och andra träd som inte ska bli huvudstammar i midjehöjd, så att de lättare kan betas av viltet och att röja fram de viltbegärliga trädarterna och annat löv.

Här är Eksjö kommuns motivering:

"Klimatförändringarna och biologisk mångfald är vår tids stora ödesfrågor och det är två frågor som är sammanflätade. Artrik natur utgör hållbara system som lättare kan klara av klimatförändringar. Forskningsrapporter fastslår vikten av biologisk mångfald och vi vet att människor mår bättre av att leva nära en artrik natur. De senaste 50 åren har antalet vilda ryggradsdjur minskat med mer än 60 procent.

Årets pristagare Stig Johansson har visat att en annan utveckling är möjlig.

Uttern minskade drastiskt i antal under många år, men ökar nu i Sverige. Stig Johanssons insatser har bidragit till att vi idag ser utter i flera av kommunens vattendrag.

Stig Johansson har gjort många ideella insatser för naturen och naturvården. Insatserna handlar bland annat om vatten i landskapet och skydd för viltet som samtidigt gynnar plantor, insekter och småfåglar.

Stig har också spridit sina kunskaper genom otaliga exkursioner, informationsmaterial och artiklar. Han har propagerat för naturvård i skogsbruket genom möten, konferenser och arbete med lagstiftning.

Stig Johanssons breda kunskaper och entusiasm tjänar som inspiration till naturvård i en tid då frågan spelar en avgörande roll för arters överlevnad och vår framtid. Han har visat vad som kan göras för att bidra till biologisk mångfald och en hållbar utveckling."

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste