Skogsentreprenörerna: Se upp för oseriösa i skogsvården!

De stängda gränserna i Europa just nu riskerar att öppna upp för oseriösa gråzonsaktörer i skogsvården, varnar branschorganisationen Skogsentreprenörerna.

Branschorganisationen Skogsentreprenörerna uppmanar nu landets skogsägare att hålla koll på vilka som faktiskt utför den skogsplantering man beställt.

– Med stängda gränser och lagar att följa för de seriösa skogsvårdarna öppnas nya möjligheter för de som inte ryggar för att bryta mot reglerna. Vi vet till exempel att det så gott som dagligen erbjuds arbetskraft med löften om att det ”inte krävs några papper alls”, säger Skogsentreprenörernas vd Anna Furness. 

Anna Furness, vd för Skogsentreprenörerna.
Foto: Pierre Kjellin

Nyligen kom polisen med ett förtydligande att plantörer inte omfattas av dispensen från inreseförbudet som råder i Sverige, ett beslut som Anna Furness menar är oroande, både när det gäller återväxten i de svenska skogarna och för skogsvårdsbranschen som helhet:

– I en allmän yra och vilja att lösa problem lurar genvägar som snabbt kan skicka skogsvårdsentreprenaden tio år bakåt i tiden, och tillsammans med polismyndighetens tolkning av vilka gästarbetare som är välkomna till Sverige riskerar vi ett mycket djupt och svårläkt jack för en av landets tyngsta, och absolut viktigaste, basnäringar.

På Skogsentreprenörerna hoppas man nu att polisen tar sig tid att harmonisera sin tolkning kring vilka jobb som är tillräckligt gröna för att öppna upp gränsen.

– Det är inte minst aktuellt då Ukraina verkar överväga dispenser i sitt utreseförbud – ett av de länder utanför EU som många av våra plantörer och röjare kommer ifrån, avslutar Anna Furness.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste