Här är aktörerna som står bakom beredskapslyftet i skogen

Wallenberg-stiftelser, en av Sveriges största skogsägare och ett ledande skogsvårdsföretag är några av aktörerna bakom det privata initiativet Beredskapslyftets snabbutbildning av skogsvårdsarbetare.

Det privata initiativet Beredskapslyftet startades efter en idé av Oscar Stege Unger på Wallenberg Foundation AB, dagen efter att SAS tvingats permittera 90 procent av personalen på grund av coronapandemin.

I april lanserade Beredskapslyftet ett snabbspår för plantering av skog, där man siktar in sig på att utbilda människor som står utan jobb och då i första hand nyanlända och unga med olika typer av neuropsykiatriska funktionsvariationer. 

FAM:s vd Håkan Buskhe, här i en intervju i Virkesbörsens Virkesstudion.

Beredskapslyftets skogliga snabbutbildningssatsning finansieras av förvaltningsbolaget FAM, som genom sitt helägda dotterbolag Kopparfors Skogar även är en av Sveriges största privata skogsägare med verksamheter i hela landet. FAM ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse samt Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Skogsvårdsutbildningens praktiska delar utförs av bland andra Svensk Skogsservice och de teoretiska delarna av Dalslands Skogsskola.

– I dessa extrema tider kan vi med hjälp av detta snabbspår vara med och skapa arbetstillfällen och bidra till att det kan planteras ny skog för framtiden. Vår svenska skogsråvara är en viktig exportprodukt men också en förnyelsebar råvara som spelar en stor roll i vår omställning till en mer hållbar värld säger FAM:s vd Håkan Buskhe.

Beredskapslyftet har även tagit fram tre andra snabbutbildningar riktade mot skola, vård och omsorg.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste