KRÖNIKA: Skogshistoria borde vara obligatoriskt i skolan

KRÖNIKA: Att ta del av den svenska skogens och skogsbrukets historia är viktigt, för att förstå varför skogarna ser ut som de gör och varför skogsbruket behövs. Det skriver Skogsaktuellts krönikör Bo Lindevall.

Vykort från 1907 över Falu koppargruva, vars verksamhet slukade enorma mängder virke.    Bildkälla: Wikipedia

En gång i tiden blev jag utlokaliserad till Falun. Det både var och var inte ett klipp. Bra därför att den lugna landsortsstaden hade ett välgörande inflytande på en person som hetsat några år i Stockholm. 

Dåligt för att inlandet är fel för en person som hade hav, båtar och segling som ett stort fritidsintresse.

Hur som helst så finns det på Faluns skidstadion en imponerande hoppbacke. Uppe på toppen ser man långt ut över Bergslagen. Gröna skogar över allt. Ett och annat hygge som snart blir en ungskog.

Hade en sexton- eller sjuttonhundrataling haft samma utsikt hade han eller hon sett slyiga hyggen eller trasskogar och milrökar som steg mot skyn. Vi tenderar att ta den svenska skogen för given, det är som att den inte har någon historia, men det har den.

Länge rådde en rejäl virkesbrist i södra Sverige. Ta kakelugnen som exempel, den är resultatet av en pristävling på 1700-talet. Uppgiften var att hitta på bästa sätt att hushålla med det knappa virket.

De skogar som vi ser  idag har inte kommit dit av en slump utan är resultatet av planering och skogsvård. Vi levde då, och gör till stor del nu, i en träekonomi. Ett exempel; hur mycket virke måste det inte ha gått åt för att bygga de hundratals mil med gärdesgårdar som höll boskapen på plats. För att inte tala om alla andra användningsområden där trä var det enda alternativet.

Jag är lite nördig på skogshistoria och tycker att dagens elever borde ägna, åtminstone, en timme åt ämnet. Då kanske hade vi då haft en annan skogsdebatt än nu...

Bo Lindevall
bo.lindevall@outlook.com

Läs tidigare krönikor av Bo Lindevall: Om barrskogsnunnans historiska härjningar

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste