Kylan dämpade granbarkborren

Flera dagar med kyligare väder och regn på många håll i södra Sverige har tillfälligt bromsat upp granbarkborrens aktivitet.

Granbarkborrefälla.          Foto: Skogsstyrelsen

Det torra och varma vädret i mitten och slutet på april fick granbarkborren att smygstarta med svärmningar på vissa ställen i södra och mellersta Sverige. Det var främst de granbarkborrar som övervintrat i barken eller på platser som snabbt värmts upp av solen, som började flyga.

Kallare och på många håll regnigare väder under första veckan i maj ser ut att ha dämpat granbarkborrarnas aktivitet. Det visar fångsterna i övervakningsfällor runt om i Sverige, där betydligt färre granbarkborrar fångades vecka 18 än vecka 17.

Risken för angrepp är som störst i färska granvindfällen. Upparbeta och transportera ut eller alternativt barka färska vindfällen innan maj månads slut för att förhindra att barkborrarna sprider sig, uppmanar Skogsstyrelsen.

– Om det är en stor mängd granbarkborrar i fällorna tyder det på att svärmningen är igång och att det finns stor risk för nya angrepp. Det är då som det är dags att leta efter angrepp i din skog - att göra så kallad sök och plock, säger Stefan Forsberg, skogskonsulent på Sörmland-Örebros distrikt.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste