Guide ska ge kunskap om nya drönarregler

Med Transportstyrelsens nya guide kan drönaranvändare enkelt ta reda på vilka regler som gäller för flygning med just deras drönare. Guiden är framtagen för att underlätta övergången till de nya reglerna för drönaranvändning som införs vid halvårsskiftet.

Vid halvårsskiftet införs nya regler för användning av drönare. Därför har Transportstyrelsen nu startat en ny guide på sin hemsida som ska hjälpa drönaranvändare att ta reda på vilka regler som gäller just dem och deras drönare. Foto:  Carolina Wahlberg

I guiden fyller man i data om sin drönare och hur den kommer användas, och därefter ges ett svar på vad som krävs för att få flyga den specifika drönaren. På Transportstyrelsens hemsida kommer det även finnas utbildningsmaterial för den som ska ta drönarkort samt en komplett regelsamling.

– Guiden är till för alla drönaranvändare i Sverige. Transportstyrelsen vill underlätta för drönaranvändare och drönarägare att förstå vad de nya reglerna kommer att innebära. För den som vill vara förberedd publicerar vi också det utbildningsmaterial som ingår för att kunna ta drönarkort, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

C-märkning

De flesta drönare i dag ingår i den så kallade öppna kategorin. Enligt de nya reglerna måste alla drönare på marknaden från och med halvårsskiftet ha en C-märkning, som anger vilken teknisk specifikation drönaren behöver uppfylla och vad drönaren får användas till. Drönare i den öppna klassen, som de flesta drönare ingår i, måste uppfylla kraven i någon av klasserna C0, C1, C2, C3 eller C4 och får max väga 25 kilo.

Användning styr tillstånd

Om du flyger med drönaren inom synhåll, max 120 meter över marken och inte över människor krävs det inga tillstånd om drönaren ingår i den öppna kategorin och har någon av de nämnda C-märkningarna. Dock kan det enligt Transportstyrelsen krävas tillstånd från exempelvis Lantmäteriet, för spridningstillstånd av bild och film, eller från närmsta flygplats, om flygning sker inom kontrollzon.

Vill du däremot flyga drönaren högre än 120 meter, i närheten av människor eller flyga utom synhåll måste du söka tillstånd hos Transportstyrelsen. Dessa drönare omfattas då i kategorin specifika eller certifierade drönare. Vissa drönare, bland annat lättviktiga leksaksdrönare, kommer undantas från de nya reglerna.

Kan skjutas fram

Enligt Transportstyrelsen kan datumet för när de nya reglerna börjar gälla förskjutas till följd av coronavirusets spridning. Guiden, utbildningsmaterialet och uppdaterad information hittar du på Transportstyrelsens hemsida.  

Nya regler för drönare inom den öppna kategorin som gäller från och med första juli:

Krav på kompetens. En drönarpilot måste skaffa sig drönarkort för att flyga med drönare. Det kan ske med onlineutbildning och kunskapstest.

Registrering av drönaroperatören, alltså den som ansvarar för flygningen.

En enskild drönare ska kunna identifieras på avstånd med en form av märkning. Det ska gå att fastställa drönarens geografiska position, höjd, hastighet och flygväg.

Källa: Transportstyrelsen

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste