Så löser Sundins arbetskraftsbehovet

Hos ett av landets största skogsvårdsföretag har man lyckats lösa sitt behov av utländsk arbetskraft nästan som planerat.

Hos Växjöbaserade skogsvårdsföretaget Sundins Skogsplantor kan man nu andas ut inför årets säsong. De flesta av de skogsvårdsarbetare som var planerade att jobba hos Sundins i sommar kommer till Sverige, eller har redan anlänt: 

Sundins Skogsplantors vd Pierre Fridell.
Foto: Sundins Skogsplantor

– Vi kommer att ha huvuddelarna av vår arbetsstyrka på plats. Alla våra anställda som inte bor in Sverige kommer från Polen, och de får fortfarande resa in i Sverige, säger Sundins Skogsplantors vd Pierre Fridell.

– Anledningen till att personalförsörjningen för några veckor sedan såg högst osäker ut för Sundins Skogsplantor var att många av arbetarna från Polen avvaktade med att resa till Sverige, berättar Pierre Fridell:

– De vågade inte resa till Sverige eller trodde inte att det skulle gå att ta sig hit. Men nu har de väl sett att läget stabiliserats och att det inte är några problem för dem att resa in i Sverige.

Flera de skogsvårdsarbetsgivare som är beroende av arbetskraft från länder utanför EU är läget desto svårare. En av dem är statliga Sveaskog som är beroende av arbetskraft från länder utanför EU, vilka i nuläget inte släpps in i Sverige av gränspolisen.

Läs även: Stängda gränser ger brist på skogsvårdsarbetare

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste