Här står första vindkraftstornet i trä

Sveriges första vindkraftstorn byggt helt i trä står nu på plats i en saltmättad och vindpinad miljö. Tornet har byggts på Moelvens fabrik i Töreboda.

Så här ser vindkraftstornet ut på insidan. David Olivegren, som var vindkraftsintresserad båtbyggare i sin ungdom, utbildade sig senare till arkitekt och är en av dem som ligger bakom idén att bygga ett vindkraftstorn i trä.
Foto: Modvion

Vid klipporna alldeles vid havet på Björkö i Göteborgs norra skärgård står nu Sveriges första vindkraftstorn som är en ren träkonstruktion uppbyggd av laminerat trä. Tornet är 30 meter högt och är uppfört i forskningssyfte och de som beställt bygget är Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum på vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. 

Sveriges första vindkraftstorn byggt i trä monteras på Björkö i Göteborgs norra skärgård.    Foto: Modvion

– Det här är ett stort genombrott som banar väg för nästa generations vindkraftverk. Laminerat trä är starkare än stål vid samma vikt och genom att bygga i moduler kan vindkraftverken bli högre. Genom att bygga i trä minskar vi dessutom koldioxidutsläppen vid tillverkningen och lagrar i stället koldioxid i konstruktionen, säger Otto Lundman, vd på företaget Modvion AB som konstruerat och uppfört vindkraftstornet på Björkö.

Modvion står också bakom konstruktionen av de första kommersiella vindkraftstorn som snart ska byggas i Sverige. 2022 ska man bygga första tornet åt Varberg Energi (110 m högt), därefter har Rabbalshede Kraft för avsikt att köpa 10 torn (minst 150 m höga).

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 29 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste