”En logisk sammanslagning”

Eco Log och Gremo har redan en lång historia av fruktbart samarbete, och fusionen var ett logiskt nästa steg, säger Eco Logs vd Anders Gustafson när Skogsaktuellt ber honom resonera lite kring det som kanske är en unik affär i branschen.

Sammansättningslinjen för skördare på Eco Logs fabrik i Söderhamn.               Foto: Pierre Kjellin

– Gremo och Eco Log har haft lite samarbetsprojekt i flera år, framför allt inom inköp där vi har gjort gemensamma upphandlingar av vissa komponenter. Så organisationerna har lärt känna varandra. Och det här har fungerat eftersom vi inte har konkurrerat, förklarar Anders Gustafson över telefon samma dag som företagen gått ut med beskedet om sammangående.

– Vi kompletterar varandra på marknaden och jag skulle vilja säga att det här är en väldigt logisk sammanslagning. Tittar vi på skotare så har vi maskiner från 14 till 20 ton och Gremo har från 7,5 till 14 ton. Vi har båda saknat ett heltäckande sortiment. Jag tror många kunder kommer uppleva det här som väldigt positivt. 

Eco Logs vd Anders Gustafson     Foto: P Kjellin

Om ni inte redan hade haft ett samarbete med Gremo – hade Eco Log lika gärna kunnat gå samman med någon av de andra aktörerna på marknaden?

– För oss hade Gremo ändå varit det självklara valet. Det finns inget annat företag som kompletterar Eco Log så bra som Gremo gör. Och både Eco Log och Gremo har ett starkt fäste i södra Sverige.

Har det gjorts någon liknande affär i skogsmaskinsektorn tidigare?

– Vi satt och funderade på detta häromdagen och vi kommer inte heller på någon liknande affär. Den här branschen är ganska statisk, det är inte ofta.

Varför är det så, tror du?

– Jag har också funderat på detta, men jag kan faktiskt inte svara på det. Företagsfusioner är inte enkelt. Jag har jobbat med sådana frågor i över tjugo år och de flesta planerade företagsfusioner blir inte av.

Har ni någon färdig strategi för varumärkesnamnens framtid?

– Vi kommer att ha ett gemensamt varumärke, och vi kommer ha en gemensam produktion och en gemensam försäljningsorganisation för alla produkter.

Finns det tillräckligt med plats för att inhysa produktionen av Gremos maskiner i lokalerna i Söderhamn?

– Vi har kapacitet – både i yta och resurser som krävs för att klara även all produktion av Gremos maskiner. Hur sedan behoven utvecklas över tid vet vi naturligtvis inte.

Kan ni komma att behöva nyanställa personal?

– Vi får se hur fusionen påverkar arbetstillfällen.

Så då delar ni monter med Gremo vid nästa tillfälle ni medverkar på en mässa?

– Ja, det har vi redan börjat planera för. Det blir på Swedish Forestry Expo på Solvalla, som vi är med och arrangerar i juni nästa år.

Läs även: Skogsmaskintillverkare går samman

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste